Mutabakat ve E-Mutabakat  Nedir?

27 Temmuz 2023

Mutabakat ve E-Mutabakat Nedir?

E-Mutabakat

 

Mutabakat Nedir?

Ticari işletmelerin borç ve alacaklarını gösteren muhasebe kayıtlarının karşılıklı olarak karşılaştırılması, teyit edilmesi ve tarafların tuttuğu kayıtlara göre birbirlerini bilgi vererek ve gerektiğinde düzeltmeye gidilmesi işlemine “mutabakat” adı verilir.

Mutabakat Türleri Nelerdir?

En çok tercih edilen mutabakat türleri şunlardır;

Cari Mutabakat: İşletmelerin birbirleri arasında alacak vereceklerinin olup olmadığını kontrol ederek belgelemesine cari mutabakat adı verilir.Cari hesap mutabakatında tarafların her ikisi de belgelerini ve hesap defterlerini inceleyerek borç ve alacak hesaplarını inceler ve karşılıklı olarak doğrulayıp  sonuç hakkında anlaşmaya varırlar. 

BA/BS Mutabakat:  Bildirim Alış yani mal veya hizmet alımı bildirimine BA Bildirim Satış yani mal veya hizmet satışı bildirimi anlamına gelen forma da BS denmektedir. BA, BS formunun Maliye Bakanlığı’na her ayın 5’ine kadar bildirilmesi zorunludur. KDV tutarı hariç olmak üzere 5.000 TL’yi geçen mal veya hizmet alım satımlarındaki fatura adetleri ve tutarları bu form ile bildirilmektedir.

E- Mutabakat: Tüm mutabakat işlemlerinin elektronik posta yoluyla gerçekleştirilmesidir. E- mutabakatta mutabakat bildirim formları e-posta aracılığıyla karşı tarafa iletilir veya onaylanır. E-mutabakat için her türlü işlemin ıslak imza ile kabul gördüğü, güvenli, içeriği yasal KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemi kullanılmaktadır.

E-Mutabakat Nedir?

Elektronik mutabakat günümüzde firmaların mutabakat süreçlerini daha hızlı ve kolay şekilde yönetebilmeleri için geliştirilen BA(Bildirim Alış), BS(Bildirim satış), Cari Ekstre ve Cari Bakiye mutabakatlarının elektronik ortamda hızla ve güvenle yapılmasını sağlayan uygulamaya verilen isimdir.

E-Mutabakatın Faydaları Nelerdir?

E-Mutabakatın birçok faydası bulunmaktadır bunlardan bazıları şunlardır:

Kolaylık ve Hız: E-Mutabakat, belgelerin dijital ortamda kullanılmasını sağlar. Kâğıt kullanımına gerek kalmadan, belgeler hızlı ve kolay bir şekilde taraflara gönderilebilir  İşlemler, zamandan ve emekten tasarruf edilerek daha hızlı tamamlanır.

Coğrafi Uzaklık Sorunu: E-Mutabakat, uzaktan çalışma ve işbirliği için idealdir. Belge ve işlemlerin dijital olarak gönderilmesi, coğrafi konum farkı olan kişilerin kolayca iletişim kurmasını sağlar. Bu da iş süreçlerinin hızlanmasını ve işbirliğinin geliştirilmesini sağlar.

Maliyet Tasarrufu: E-Mutabakat kullanımı, kâğıt, yazıcı, posta masrafları gibi geleneksel süreçlere bağlı maliyetleri azaltır. İşlemlerin dijital olarak yapılması, işletmelerin kağıt tüketimini azaltır ve daha verimli bir şekilde çalışmalarını sağlar.

İzlenebilirlik ve Arşivleme: E-Mutabakat ile belgelerin izlenebilirliği ve arşivlenmesi kolaydır. Belgelerin takibi ve arşivlenmesi daha etkili bir şekilde yapılabilir.

Çevre Dostu: E-Mutabakat kullanımı, kâğıt tüketimini azaltarak çevre dostu bir çözüm sunar. İşletmelerin ve bireylerin kağıt kullanımını azaltması, orman kaynaklarının korunmasına ve çevre üzerindeki etkilerin azaltılmasına yardımcı olur.

Ascom E-Mutabakat Hizmeti Nedir?

Ascom Bilişim ve Danışmanlık E-Mutabakat konusunda yardım ve bilgi almak isteyen şirket ve mükelleflere bu alanda gelişmiş teknolojisi ve yıllardan günümüze  gelen tecrübesi ile hizmetler vermektedir. Hızlı ve güvenilir çalışma metodları ve gelişmiş teknoloji sistemleri sayesinde kullanıcıların tercihi olan Ascom bu alanda müşterilerine her türlü desteği vermektedir.

Neden Ascom’u Tercih Etmeliyim?

Ascom Bilişim ve Danışmanlık yıllardır içinde bulunduğu bilişim sektöründe tecrübesi ve kullanıcı dostu yapısıyla müşterilerine hizmet vermekte olup tercih edenlerin müdavimi olduğu hizmetleri ile sizlere en kaliteli ve hızlı hizmetleri vermektedir.