Yeni Katma Değer Vergi Oranları
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre; Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın (a) bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18’lik KDV, yüzde 20; (b) bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10 olarak yeniden belirlendi.
Hangi Alanlarda KDV Değişikliğine Gidildi?
Bu karara göre;
- daha önce yüzde 8'lik KDV uygulanan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetenin vergi oranı yüzde 8'den yüzde 20 olacak şekilde artırıldı.
- Net alanı 150 metrekarenin altında olan konutların teslimine uygulanacak olan KDV oranı yüzde 1'den yüzde 8'e yükseltildi.
- Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin KDV oranı yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarıldı.
- Otomobillerdeki KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseldi.
- Daha önce yüzde 18’lik KDV uygulanan Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkol gibi birçok kategoride vergi oranı yüzde 18’den yüzde 20 olacak şekilde arttırıldı.
Genel olarak gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.
KDV Nedir?
Katma Değer Vergisi(KDV) mal ve hizmet alımlarıyla ihracat işlemlerinden elde edilen katma değerin vergilendirilmesini sağlayan bir tüketim vergisidir. KDV, tüketicinin ürün veya hizmeti satın alırken ödediği vergidir ve genellikle fiyatın içine dahil edilir. Satıcı, bu vergiyi tahsil eder ve daha sonra devlete aktarır.
KDV, mal ve hizmetlerin her aşamasında katma değer arttıkça uygulanır. Örneğin, bir üretici hammadde satın aldığında KDV öder, üretim aşamasında yaptığı işlemlerle katma değer oluşturur ve nihai tüketiciye ulaşana kadar her aşamada KDV eklenir.